سرانجام جاسوس توییتری

سرانجام جاسوس توییتری

به گزارش توسعه دهندگان، با وجود این که شبکه اجتماعی توییتر از محبوبیت بسیاری در جهان برخوردار بوده اما مدتی است به خاطر اخباری که از افترا جاسوسی کارمندانش برای برخی کشورها منتشر می شود، مورد توجه قرار گرفته است.



به گزارش توسعه دهندگان به نقل از ایسنا، توییتر یک شبکهٔ اجتماعی و یک سرویس عرضه دهندهٔ میکروبلاگ است و این روزها و بعد از ماجراجویی های مالک جدیدش بیشتر از پیش در خبرها مورد توجه قرار گرفت، اما این دفعه با موضوعی که مستقیما با حریم خصوصی کاربرانش سروکار دارد، بر سر زبانها افتاده است.

خبرگزاری رویترز در گذشته خبری منتشر نموده بود که طبق آن، برپایه یک شکایت نامه علی الزبارة" و "أحمد أبو عمو" که سابقا در توییتر کار می کردند و "احمد المطیری" که سابقا در دربار سلطنتی آل سعود مشغول به کار بوده، با افترا هایی همچون همکاری با پادشاهی سعودی، بدون ثبت بعنوان عامل خارجی، روبرو هستند. ثبت این شکایت، اقدامی غیر معمول در گرفتن انگشت افترا به سمت عربستانی است که بعنوان یکی از متحدان آمریکا، روابط گرمی با دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا دارد. خیلی از جمهوری خواهان و دموکرات ها عمیقا منتقد عملکرد آل سعود در جنگ یمن هستند و همچنان قتل جمال خاشقجی در سال ۲۰۱۸ را لکه ننگی بر پیشانی این رژیم می دانند.

این اتهامات همینطور بار دیگر توجهات را به سمت شرکتهای مستقر در سیلیکون ولی جلب کرد؛ این که آنها چطور از اطلاعات خصوصی کاربران حفاظت می کنند. برپایه این شکواییه، أحمد أبو عمو در اوایل ۲۰۱۵ مرتبا به حساب توییتری یک منتقد سرشناس خاندان سعودی دسترسی داشت. در یک مورد، او به ایمیل و تلفن تماس در رابطه با این حساب کاربری دسترسی پیدا کرد؛ وی همینطور به حساب کاربری یک منتقد سعودی دیگر دسترسی یافت.

توییتر در اواخر ۲۰۱۵ متوجه دسترسی بدون مجوز علی الزبارة به اطلاعات خصوصی کاربران این شبکه اجتماعی شد و او را اخراج کرد. این فرد اما تا آن زمان توانسته بود به اطلاعات بیشتر از ۶۰۰۰ کاربر همچون ۳۳ کاربری که مقام های سعودی پیش تر با عرضه درخواست از توییتر سوابقشان را می خواستند، دسترسی پیدا کند. احمد المطیری هم نقش رابط میان کارکنان توییتر و دولت سعودی را ایفا می کند.

براساس اعلام وزارت دادگستری آمریکا، أحمد أبو عمو شهروند آمریکاست که در سیاتل بازداشت شد و گمان می رود دو متهم دیگر در عربستان سعودی باشند. دو کارمند سابق توییتر در ازای تحویل اطلاعات، پول و هدایای گرانقیمت دریافت می کردند. بعد از این مبادرت به نقل از بلومبرگ، یک مقام عربستانی که خواست نامش فاش نشود به افترا زنی وزارت دادگستری آمریکا ضد دو کارمند سابق توییتر در خصوص جاسوسی به نفع ریاض واکنش نشان داد. این مقام سعودی اظهار داشت که دولت عربستان از همه شهروندانش می خواهد به قوانین کشورهایی که در آن جا هستند پایبند باشند. او همینطور به روابط "محکم" میان عربستان و آمریکا اشاره و تصریح کرد که دو کشور اهداف مشترک در منطقه خلیج فارس دارند.

آزادی به قید ضمانت یکی از متهمان عربستانی

در حالی که دو عربستانی متهم در پرونده جاسوسی توییتری برای عربستان در این کشور آزاد بودند، قاضی آمریکایی متهم دیگر این پرونده را که از کارمندان سابق توییتر است، به قید ضمانت آزاد کرد. بولا مکاندلیس، قاضی آمریکایی اعلام نمود که تصمیمش برای آزادی احمد ابو عمو، شهروند آمریکایی متهم به جاسوسی برای عربستان، در صورتیکه دادستان های فدرال اعتراضی به این حکم نداشته باشند، ساعت چهار و نیم عصر اجرا خواهد شد.

کریس بلاک، وکیل مدافع ابوعمو اظهار کرده بود: اگر دادستان ها به این حکم قاضی اعتراض بزنند، ابوعمو باید تا وقتی که قاضی در دادگاه منطقه در رابطه با او حکم بدهد، در حبس بماند. همینطور دیوید اندرسون، دادستان آمریکایی معتقد بود قوانین آمریکا از شرکتهای این کشور در مقابل چنین نفوذ خارجی غیرقانونی حمایت می کند و هیچگاه اجازه نخواهیم داد از شرکتهای آمریکایی و یا تکنولوژی سوءاستفاده شود.

طبق این گزارش، شخص سومی به نام احمد المطیری، شهروند ۳۰ ساله عربستانی هم متهم به اینست که فرستاده ریاض برای کارمندان سابق توییتر است و گمان می رود او به آل زباره برای فرار از آمریکا در اواخر ۲۰۱۵ که آن هنگام، مدیریت توییتر برای نخستین بار او را مورد بازخواست قرار داده بود، کمک کرده است.

طبق بیانیه وزارت دادگستری آمریکا، این سه نفر در صورت تایید اتهاماتشان به ۱۰ سال حبس و پرداخت جریمه نقدی ۲۵۰ هزار دلار محکوم می شوند، برای ابوعمو علاوه بر اینها یک حکم حبس ۲۰ ساله و جریمه نقدی ۲۵۰ هزار دلار به افترا از بین بردن مدارک و یا تغییر دادن و جعل آنها هم صادر می شود. میدل ایست آی در گزارشی فاش کرد که جک دورسی، موسس و مدیرعامل سابق توییتر شش ماه بعد از آنکه شبکه های اجتماعی از فرد نفوذی مقامات عربستان در توییتر پرده برداشتند، با محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور دیدار نمود.

در این گزارش گفته شده زمانی که بن سلمان در سال ۲۰۱۷ رهبر دوفاکتوی عربستان شد، کمپینی را برای سرکوب فعالان در زمینه حقوق بشر و مخالفانش بخصوص فعالان شبکه های اجتماعی راه اندازی نمود. این وبسایت به نقل از وکیل یکی از مخالفان نظام سعودی که توسط مقامات این کشور هدف قرار گرفته است، نوشت: دیدار دورسی و بن سلمان سوالاتی را در رابطه با میزان اطلاع مدیرعامل توییتر از تخلفات نظام عربستان در این شرکت مطرح می کند، بخصوص این که توییتر طی سالهای اخیر شاهد سرمایه گذاری عظیم این کشور بوده است.

گفت وگوی بن سلمان و دورسی در نیویورک با تصاویری به ثبت رسید که توسط بدر العساکر، رئیس دفتر ولیعهد عربستان در شبکه های اجتماعی منتشر شدند؛ شخصی که گفته می شود بر روند جمع آوری اطلاعات از توییتر نظارت داشته است. در همین راستا، "مارک اوین جونز"، کارشناس فناوری اطلاعات و حساب های جعلی و استادیار دانشگاه حمد بن خلیفه قطر اظهار داشته بود: بعید است که دورسی از هشدارهای سازمان سیا به شرکت وی در رابطه با نفوذ افراد تحت حمایت نظام عربستان به شرکتش آگاه نبوده باشد. در واقع، اگر دورسی از این مورد آگاه نبوده است، باید به قابلیت توییتر بعنوان یک شرکت فناوری تردید کرد.

به نوشته روزنامه گاردین، یک هیئت منصفه دادگاه فدرال در کالیفرنیا، «احمد ابوعمو»، کارمند آمریکایی-لبنانی سابق توییتر را در جرم جاسوسی از مخالفان سعودی گناهکار شناخت. گفته می شود که العساکر در ازای این کار یک ساعت ۲۰ هزار دلاری به ابوعمو داده و بیشتر از ۳۰۰ هزار دلار به یک حساب بانکی لبنانی به اسم پدر ابوعمو واریز شده است.

به گفته این هیئت منصفه، دولت عربستان سعودی ابتدا در ماه مه ۲۰۱۴ با ابوعمو تماس گرفت و از او خواست تا برای تعدادی از کارآفرینان سعودی، بازدیدی از دفتر توییتر در سانفرانسیسکو ترتیب دهد. العساکر سپس از ابوعمو خواست تا حساب توییتری ولیعهد را تایید کند و به این حساب کاربری "تیک آبی" بدهد. در نوامبر ۲۰۱۴، «احمد المطیری» متهم دیگر این پرونده و مشاور بازاریابی شبکه های اجتماعی سعودی که برای خاندان سلطنتی همچون بن سلمان کار می کرد، با ابوعمو تماس گرفت.

براساس گزارش این هیئت منصفه، المطیری – فردی که به جرم واسطه برای العساکر متهم شناخته می شود– خواهان یک جلسه فوری در نزدیکی دفتر توییتر در سانفرانسیسکو شد تا درمورد منافع مشترک خودشان گفتگو کنند. در ماه دسامبر، ابوعمو به لندن رفت تا العساکر – فردی که گفته می شود یک ساعت لوکس و حداقل ۲۰ هزار دلار پول نقد به او داده است – را ملاقات کند. چند روز بعد از این دیدار، ابوعمو به صورت غیرقانونی به اطلاعات شخصی کاربری که منتقد رژیم سعودی بود، دسترسی پیدا کرد و سپس در فوریه ۲۰۱۵ به جزئیات شخصی یک منتقد دیگر دست یافت.

به گفته این هیئت منصفه آمریکایی، در همان ماه، نخستین پرداخت به ارزش ۱۰۰ هزار دلار به حساب لبنانی که به نام پدر ابوعمو ساخته شده بود، پرداخت شد؛ حسابی که خود ابوعمو هم به آن دسترسی داشت. علاوه بر آن، هنگامی که ابوعمو در ماه مه ۲۰۱۵ از توییتر استعفا کرد، ۲۰۰ هزار دلار دیگر به این حساب واریز شد. ابوعمو قبل از ترک توییتر، علی الزباره متهم سوم این پرونده را به المطیری معرفی نمود. الزباره هم به جاسوسی ضد مخالفان سعودی متهم شده است اما هیئت منصفه آمریکایی، ابوعمو را مسئول فعالیتهای الزباره ندانست.

الزباره در ماه مه ۲۰۱۵، طی سفر بن سلمان به آمریکا، المطیری را در اقامتگاه یک دیپلمات سعودی در فرفکس ویرجینیا ملاقات کرد. وی در سال ۲۰۱۵ بعد از اقداماتش در توییتر از آمریکا گریخت و به عربستان سعودی رفت. هنگامی که وی به عربستان سعودی رسید، در بنیاد "میسک" (Misk) یک موسسه خیریه که توسط بن سلمان تاسیس شد و توسط العساکر اداره می شود، مشغول به کار شد. احتمال می رود که المطیری هم در عربستان سعودی باشد اما به هر حال، حکم دستگیری هر دو نفر صادر گردیده است.

ابوعمو هنگامی که برای نخستین بار در اکتبر ۲۰۱۸ با ماموران اف بی آی روبه رو شد، به خاطر دروغی که گفت، گناهکار شناخته شد. وی ادعا کرد ساعتی که العساکر به او داده بود تنها ۵۰۰۰ دلار ارزش داشت و یک سند جعلی تنظیم کرد که نشان می داد یکی از پرداخت های ۱۰۰ هزار دلاری به او قانونی بوده و آنرا در ازای کار مشاوره به العساکر دریافت کرده بود. قاضی این پرونده درخواست دادستانی در خصوص بازداشت ابوعمو تا جلسه استماع را رد کرد. وکیل مدافع او استدلال کرد از آنجاییکه ابوعمو دارای یک همسر و سه فرزند کوچک در کالیفرنیا است، خطر ترک کشور را ندارد.

گفتنی است روش مذکور پرداخت به افرادی در توییتر جهت جاسوسی یکی از طریق هایی است که رژیم سعودی برای جاسوسی ضد منتقدانش از آن استفاده می نماید. دوستان و همکاران جمال خاشقجی، ستون نویس واشنگتن پست و منتقد سعودی هم از راه نرم افزارهای جاسوسی پگاسوس متعلق به یک شرکت اسرائیلی هک شده بودند.
سر انجام خبری به نقل از المیادین منتشر گردید که نمایندگان دادستانی آمریکا اعلام نمودند «احمد ابوعمو» به سبب جاسوسی برای عربستان سعودی و بعد از آنکه طی سال ها اطلاعات کاربران را به اشتراک گذاشته و آنها را در معرض محاکمه احتمالی قرار داده بود، به سه سال و نیم زندان محکوم شده است.
نمایندگان دادستانی آمریکا خواهان حبس ۷ ساله ابوعمو شده و گفته اند که آنها می خواهند حکم به اندازه کافی قوی باشد تا مانع دیگران در قسمت فناوری و شبکه های اجتماعی از فروش داده های کاربران تهدید شده شود. وکلای احمد ابوعمو از قاضی دادگاه خواستند که او را در خانه اش در سیاتل تحت بازداشت قرار دهد و در زندان نباشد، چون که ابوعمو از مشکلات جسمی و خانوادگی رنج می برد که در حد فاصل بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ و زمانی که در توئیتر فعالیت می کرد، به آن گرفتار شده است.

همچنین اخیرا تحقیقاتی که بر مبنای اسناد داخلی توییتر انجام شده است، نشان داده است توییتر به تقویت پروپاگاندای ارتش آمریکا در خاورمیانه همچون تبلیغات ضد ایران، کمک کرده است. توییتر مخفیانه لیست سفید ویژه ای از حسابهایی که توسط فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) اداره می گردند، ایجاد کرد و اجازه داد این حسابها از شناسایی شدن بعنوان هرزنامه و حساب جعلی، مستثنی شوند و امکان مشاهده بیشتر آنها در این پلت فرم را فراهم نمود.

بر اساس تحقیقات خبرنگار اینترسپت، بعد از آنکه مقامات ارتش آمریکا از توییتر خواستند امکان مشاهده بیشتر ۵۲ حساب عرب زبان برای نشر گسترده پیامهای خاص را فراهم آورد، توییتر بی سر و صدا این توانایی را در سال ۲۰۱۷ معرفی نمود. حسابهای اولویت دار سنتکام، اطلاعاتی در پشتیبانی از روایتهای ارتش آمریکا همچون انتقاد از ایران، پشتیبانی از جنگ مورد حمایت آمریکا و عربستان در یمن و ادعاهایی در رابطه با دقت فوق العاده حملات پهپادی آمریکا منتشر نمودند. سنتکام متعاقبا در مواردی با استفاده از تصاویر پروفایل و بیوهای جعلی برای نشان دادن اینکه حسابهای کاربری مذکور توسط افراد عادی در خاورمیانه اداره می گردند، مالکیت خود بر این حسابها را پنهان کرد.

این افشاگری، جدید ترین مورد از مجموعه گزارش های انتشار یافته از اسناد داخلی توییتر است که توسط ایلان ماسک در اختیار خبرنگاران و نشریات مختلف قرار گرفته است.





منبع:

1401/10/07
08:59:28
5.0 / 5
436
تگهای خبر: آمریكا , بازار , تكنولوژی , حقوق
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳

pcdevelopers.ir - مالکیت معنوی سایت توسعه دهندگان متعلق به مالکین آن می باشد