حركت به سمت 5G با نبود تقاضا گرفتار چالش می شود

حركت به سمت 5G با نبود تقاضا گرفتار چالش می شود

توسعه دهندگان: كارشناسان حوزه فناوری بزرگترین چالش اینترنت اشیا و 5G در ایران را نبود تقاضا و بازار دانستند و از سیاست گذاران و تصمیم گیران این حوزه خواستند جهت استفاده از فواید این فناوری و توسعه كاربردهای آن برنامه ریزی كنند.


به گزارش توسعه دهندگان به نقل از ایسنا، پس از آن که در سال های گذشته با ورود نسل سوم و چهارم تلفن همراه در دنیا مواجه بودیم، چند سالی است که صحبت از ۵G یا همان نسل پنجم تلفن همراه مطرح می شود. کاهش تأخیر، ظرفیت بالای دسترسی، قابلیت اطمینان بسیار بالا، ارتقا ارتباطات موبایل پهن باند و قابلیت اتصال و ارتباط اشیا در سطح بسیار وسیع ازجمله خاصیت های نسل پنج ارتباطی است که این فناوری نوین ارتباطی را بعنوان یک فناوری تحول ساز که سایر جنبه های فناوری را نیز متحول می کند مطرح کرده است.
اولین شبکه نسل پنجم تلفن همراه (۵G) در روز چهارشنبه یکم مرداد، در ایران و در شهر تهران افتتاح شد و حسن روحانی رئیس جمهوری در این خصوص اظهار نمود: در حال ورود به اینترنت نسل پنجم هستیم و از روزهای آینده این نسل کار خودرا در تهران آغاز می کند و به تدریج گسترش پیدا می کند. این تحولی بزرگ در عرصه دیجیتال است؛ نسل پنجم فقط برای ارتباطات نیست، بلکه برای اقتصاد دیجیتال کشور است.
در این راستا و به نقل از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، چهل و هشتمین نشست نقد و اندیشه با حضور مهدی راستی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مهدی روحانی نژاد مدیر فروم اینترنت اشیا در ایران به صورت آنلاین با موضوع «۵G نسل نو در ارتباطات» انجام شد.
در این جلسه، راستی به ابعاد مختلف ۵G اشاره نمود و اظهار داشت: یک بعد این فناوری که مردم با آن آشنا هستند تحول در نرخ داده ها است که به سبب حجم خیلی از داده ها که مردم در شبکه تولید می کنند نیازمند نرخ داده بالاتر هستند و ۵G به این نیازمندی پاسخ می دهد. بعد دیگر این فناوری، اتصال انسان ها، اشیا و ماشین هاست. برای مثال در این بخش زمانی که فردی از محل کار به سمت منزل حرکت می کنند سیستم های سرمایشی یا گرمایشی منزل آغاز به کار می کند که تجربه جدیدی است.
وی با اعلان اینکه در حوزه سلامت هوشمند مشکلی برای اجرا وجود ندارد، اظهار داشت: اما بستر شبکه مورد نیاز برای ارسال این داده در این عرصه هنوز وجود ندارد. در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۰ میلیارد اشیا و انسان به هم متصل می شوند، با این حساب حدودا ۵۶۰ میلیون دستگاه در ایران باید به اینترنت متصل شوند که نیاز به شبکه خاص خودرا دارد و نمی توانند بر بستر شبکه ۴G این داده ها انتقال داده شود.
استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر امیرکبیر درباره نگرانی های مربوط به کاهش اشتغال با ورود فناوری مانند ۵G، نیز اظهار داشت: این نگرانی همیشه در ورود فناوری های نو وجود دارد اما در نظر بگیرید که با از بین رفتن شغل هایی سنتی، اشتغال در حوزه های تخصصی مانند تبادل و تحلیل داده ها و شرکت های این حوزه افزایش می یابد و تعداد شغل هایی که به وجود می آید از تعداد شغل هایی که از بین می رود بیشتر می شود.
راستی با اعلان اینکه در این عرصه بزرگترین چالش نبود بازار است، اظهار داشت: ما از نظر نیروی انسانی و فهم موضوع به بلوغ مناسبی رسیدیم اما در موضوع بازار مشکل داریم.
وی به موضوع شفافیت داده ها و دیتاهای باز اشاره نمود و اضافه کرد: برای حوزه اینترنت اشیا نیاز به دسترسی به داده ها و سنجش ها وجود دارد اما به دلیلهای مختلف در ایران در این عرصه مشکلاتی وجود دارد.
استاد دانشگاه امیرکبیر با اشاره به مقاومت هایی که در سازمان ها برای ارائه اطلاعات وجود دارد، اشاره کرد: بعضی از این داده ها، داده های فراسازمانی هستند و مدیریت واحدی در این عرصه برای ارائه آنها وجود ندارد و اگر این مشکلات حل نشود ما به همان سرنوشتی گرفتار می شویم که در مورد ۴G و ۳G گرفتار شدیم که بیشتر یک استفاده کننده هستیم.

اینترنت اشیا و ۵G برای ما مزیت رقابتی دارد
راستی به چالش های کشور در حوزه مصرف انرژی، آلودگی هوا، حمل و نقل و اشتغال اشاره نمود و اظهار داشت: اینترنت اشیا برای خیلی از این چالش ها چاره برد برد دارد. حوزه IOT و ۵G برای ما مزیت رقابتی دارد و ما این فرصت را داریم که اگر تابحال از فناوری انقلابی مانند این فناوری ها عقب مانده ایم به سبب اینکه بیشتر رویکردهای این فناوری ها نرم افزاری است و ما نیز در حوزه نرم افزار وضعیت خوبی داریم می توانیم با اینترنت اشیا و ۵G این عقب افتادگی را جبران نماییم.
عضو هیات علمی دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر با آنکه دنیا منتظر ما نمی ماند، اشاره کرد: در این عرصه فرصت کمی داریم و این پنجره در حال بسته شدن است. فناوری منتظر ما نمی ماند و اگر چابک عمل نماییم هم می توانیم چالش های بزرگ کشور را حل نماییم و هم می توانیم در حوزه فناوری به صادرات برسیم و اقتصاد دیجیتال را بر بستر IOT و ۵G داشته باشیم.
راستی با اعلان اینکه اینترنت اشیا یک موضوع فراسازمانی و وزارتخانه ای است، اشاره کرد: کل حاکمیت در موضوع تکنولوژیهای جدید ۵G، اینترنت اشیا، دیتاهای حجیم و هوش مصنوعی که خیلی از جوانب زندگی ما را در آینده تغییر می دهند باید برنامه ریزی داشته باشد و ما امیدواریم با همکاری بخش خصوصی و دانشگاه ها شاهد اتفاقات خوبی در این عرصه باشیم.
همین طور روحانی نژاد درباره اتصال اشیا و انسان ها به هم اظهار داشت: خانه، حمل و نقل عمومی و وسیله نقلیه شخصی در صورت اتصال به اینترنت می توانند کارکرد بهتر و باصرفه تری داشته باشند. در حوزه هوشمندسازی کشاورزی نیز با قرار دادن سنسورهایی در خاک امکان اندازه گیری رطوبت و املاح خاک و کنترل هوشمند مزرعه وجود دارد.
وی با اشاره به پروژه های کنتورهای هوشمند و شهر هوشمند در حوزه اینترنت اشیا، اظهار داشت: هنوز در این عرصه مشکل تقاضا و بازار داریم و اگر نیاز در بازار وجود نداشته باشد اپراتورها رغبتی برای ایجاد زیرساخت ها ارتباطی ندارند و با این چشم انداز برای حرکت به سمت ۵G گرفتار چالش می شود.

باید در نسل آینده بر کاربردهای هوشمندتر تمرکز کنیم
مدیر فروم اینترنت اشیا به مثال های ماشین های خودران و هوشمندسازی در کارخانجات اشاره نمود و اظهار داشت: در نسل پنجم درست است که سرعت کار افزایش می یابد ولی بیشتر در صورت کنترل هوشمند این اشیا، کارایی وسایل و ماشین ها افزایش می یابد و باید در نسل آینده بر کاربردهای هوشمند تر تمرکز نماییم.
روحانی نژاد با انتقاد از تصدی گری های دولتی در این عرصه، اظهار داشت: خوشبختانه با کاهش بودجه نفت این فرصت به وجود آمده که دولت مجبور به برون سپاری قسمتی از کارهای خود شده است. می توانیم به سمتی برویم که تمام فضایی ارتباطی را به بخش خصوصی واگذار نماییم و این بخش هم سرمایه گذاری برای توسعه خدمات این حوزه انجام دهد و هم بهره برداری داشته باشد و دولت فقط رگولاتوری و مقررات گذاری کند که با این اقدام ما شاهد توسعه کاربردهای اینترنت اشیا خواهیم بود.
وی با اشاره به اعلام رئیس جمهوری درباره شروع به کار ۵G در کشور، اظهار داشت: ما یک فرجه چندساله برای توسعه این فناوری در کشور داریم که در طول این مدت زمان نهادهای تصمیم گیر و سیاست گذار برای واگذاری امور برنامه ریزی کنند، بطوریکه در زمان پوشش کامل ۵G در کشور کاربردهای آن نیز وجود داشته باشد.
مدیر فروم اینترنت اشیا به نبود عزم جدی در مدیران دولتی اشاره نمود و اضافه کرد: این فناوری برای بعضی از مدیران یک موضوع لوکس تلقی می شود و با این تفکر زیرساخت های ارتباطی برای ۵G شکل نمی گیرد و در نبود عزم مدیران و زیرساخت های ارتباطی بخش خصوصی نیز انگیزه لازم برای سرمایه گذاری را ندارد.
روحانی نژاد به هوشمندسازی حدود ۵۰۰ هزار کنتور در کشور بعنوان یکی از پروژه های انجام شده در این عرصه اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از دلایلی که در سال قبل قطعی برق در شبکه وجود نداشت همین کنتورهای هوشمند بود، در صورتیکه در حدود ۳۰ میلیون کنتور برق در کشور وجود دارد که فقط با هوشمندسازی ۵۰۰ هزار کنتور در حدود ۷۰۰۰ مگاوات در مصرف برق صرفه جویی شد و وزارت نیرو بواسطه فناوری اینترنت اشیا توانست مصرف برق را مدیریت کند.
وی با اشاره به اهمیت این فناوری، اظهار داشت: اگر برنامه ریزی واحدی در حوزه اینترنت اشیا در کشور انجام نشود ما استفاده بهینه ای از فناوری ۵G نخواهیم کرد. ما یک فرصت چندساله در این عرصه داریم که زیرساخت ها و کاربردها را ایجاد نماییم.




منبع:

1399/05/04
23:43:46
5.0 / 5
2071
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳

pcdevelopers.ir - مالکیت معنوی سایت توسعه دهندگان متعلق به مالکین آن می باشد